• Д-р Иво Здравков е едно от светилата на акупунктурата у нас. Кабинетът му на столичната „Парчевич“ 21 е същинска лаборатория за здраве. В стерилната и релаксираща атмосфера алтернативният лечител се съгласи да разкрие за първи път някои от тайните на китайската медицина. А именно – как с игла се вади студ от кожа, вятър от черен дроб. Или зъб без упойка. И още, защо официалната медицина удари на камък с рака и СПИН, а тази есен грипът пак не ни подмина.
  – Д-р Здравков, алтернативната медицина у нас се асоциира най-вече с акупунктурата. Какво буквално означава тази дума?
  -„Аку“ значи игла, пункт – точка, буквално – поставяне на игла в определени точки. Този метод е познат отдавна. И преди, и сега обаче към нас се обръщат най-трудните случаи, които не се повлияват от западната медицина. При мен специално идват пациенти, които са пробвали всякакви видове лекарства. Като последна инстанция сме станали.
  – Усеща ли нещо човек, когато го нагиздите със 100 игли?
  – Зависи от състоянието, но повече от 20 не са необходими. Ако човек не е толкова напрегнат, болката е като ощипване от комар. В същото време обаче китайците казват, че трябва да се усети т. нар. та чи – пристигането на енергията в точката. В други случаи, като „студ в кожата“, лечебният метод изисква кръвопускане и поставяне на вендузи. Набождането на ушната мида (аурикулопунктура – б.а.) е много ефикасно за обезболяване. Използва се при операции. С поставяне на иглички в ухото могат да ви извадят зъб, без да усетите.
  – Как всъщност лекува акупунктурата?
  – Методът се основава на философията за жизнената енергия „чи“, без която ние не можем да съществуваме. Тя може да се раздели на отделни енергии – на петте вътрешни органа, на наследствена – от нашите родители, както и енергията, която получаваме от въздуха и храната. Така се образува един общ поток, който се движи в цялото ни тяло по т. нар. меридиани. Всеки вътрешен орган има на повърхността такъв канал и точки на него, в които можем да му въздействаме. Когато имаме болест, значи енергията в тази точка е в дисбаланс. Целта на лечението е всъщност да се хармонизира движението на „чи“ в нашето тяло и оттам симптомите да отпаднат.
  – Защо лекарствата все по-рядко помагат?
  – Ако т. нар. традиционна медицина не открие някакво органично заболяване, казва: „Това ти е на нервна почва“. И предписва успокоителни. А не казва, че тая „нервна почва“ всъщност са емоционалните състояния на хората. Например страхът може да увреди бъбреците и да доведе до умора, отпадналост, тежест в кръста, често уриниране. Тревожността удря далак и панкреас. Гневът пък нарушава функцията на жлъчката и черния дроб. Според китайската медицина инсултът е именно вятър в черния дроб. Това е метафора, но именно силният гняв качва много бързо кръвта в главата, което е и причината много българи да си заминават от този свят.
  – Излиза, че си патим от чувствата…
  – Задържани емоции, изживените случки в миналото, които ние постоянно преживяваме, в 90% са причина за заболяванията при човека. Ние сме ги изтласкали в подсъзнанието, но и оттам пак ни вредят. Предизвикват функционални заболявания, които официалната медицина не може да обясни по никакъв начин. Защото тя действа на късния етап – чак когато се появи камък в жлъчката например. Т.е. вече е късно, настъпили са промени на органично ниво. А това е третият етап на заболяването. Преди него имаме други два – енергиен дисбаланс и после функционално разстройство. При тях ние можем да помогнем най-добре. Човекът обаче също трябва да поеме отговорност за себе си. Да види кое чувство е преобладавало в неговия живот, преди да заболее, и да изчисти този емоционален и мисловен модел.
  – Българинът обаче си мисли, че всичките му неволи идват от направена магия.
  – Магиите са енергийни въздействия, които наистина съществуват. Акупунктурата спасява временно положението. Човек обаче трябва да се обърне към т.нар. екзорсисти, които да премахнат този енергиен блокаж в аурата му.
  – Здравната каса всяка година дава луди пари за медицински изследвания. Вие как само по пулса или езика поставяте диагноза?
  – Това е една от големите тайни на източната медицина. Китайците са установили, че енергията и кръвта се съединяват в китките ни в общо 12 точки. Там може да се усети състоянието на целия организъм. Диагностиката по езика също е доста точна.
  – В кои случаи лекарите признават, че са безсилни, и ви пращат пациенти?
  – Ето, съвсем пресен случай от онзи ден, но в обратната посока. Една жена, Ива се казва, на 45 години, от София, дойде с адски болки в очите и сълзотечение. Лекувала се е от година и без резултат. Офталмолозите не откриват никакъв проблем там, не могат да премахнат това глождене и пак не я пращат при нас. Още след първата процедура жената получи облекчение. Не вярваше на случващото се. Иначе много невролози вече са се убедили в добрия ефект на акупунктурата и ни пращат пациенти с пареза на лицевия нерв, дископатия и т.н. Не трябва обаче да се чака. Защото астмата може напълно да бъде излекувана само ако не е започнало лечение с кортикостероиди.
  – Притеснява ли ви фактът, че у нас всеки доктор може да стане акупунктурист?
  – Да, лекари много, лечители малко. Човек се ражда такъв, с тази дарба да чувства точките, да разбира езика на енергиите. В момента медици с тапии бодат на сляпо и хората после казват – „ами това не помага“. При нас идват много политици, медийни звезди, а в същото време те не правят един нормален закон за алтернативната медицина. Най-вероятно заради икономически съображения. Защото фармацевтичните гиганти нямат интерес от нещо да е по-добро и по-евтино от техните хапчета.
  – Имате ли свое обяснение за бума на рака и СПИН?
  – Не само те, и много хронични заболявания. Разболяваме се от тях, защото ни е слаба енергията. Науката още търси обяснение защо някои хомосексуалисти въпреки контакта си със серопозитивни остават здрави. А просто тяхното „чи“ е много силно. Според китайската медицина, когато то спадне поради физическа, мисловна или емоционална преумора, идват болестите.
  – Сега е сезонът на вирусните заболявания, как да се опазим?
  – През есента биоенергията на човека се скрива навътре в тялото. Необходимо е да намалим физическата и емоционалната си активност. В същото време трябва да живеем според големината на деня и нощта. Сега започва да преобладава „ин“ енергията на тъмната част от денонощието над „ян“. Едно време, когато не е имало ток и забавления, хората са били по-здрави, защото са си лягали, щом се мръкне. А в момента ние се движим против нашата енергия.
  За да е здрав човек, трябва да поддържа хармония в трите си личностни тела: мисловно, физическо и емоционално. Тези прости неща са залегнали и във всички световни религии – добри мисли, добри дела и повече любов.

  Вестник „Стандарт“
  15.10.2008