• МАСАЖ

 • Масажът е една от най-старите форми на облекчаваща терапия. Вероятно за пръв път се практикува в Китай и Месопотамия преди повече от 5000 години. Изкуството на масажа е добре известно на лекарите в древна Гърция, а „бащата на медицината“ Хипократ през 5 в.пр.н.е. пише, че пътят към здравето е благоухаеща баня и масаж с масла всеки ден.

  Масажът е отличен начин за релаксация на разума и тялото, чрез него човек се облекчава от всекидневния стрес и напрежение. Той помага и за възстановяване на чувството на спокойствие и баланс след някакъв шок или травма.

  В медицински кабинет Здравец се предлагат следните видове масаж:

  терапевтичен;
  класически (локален и цялостен);
  антицелулитен;
  източен (Сайонджи) божествен (Йумейхотерапия) ;
  тай масаж ;
  тай масаж при бременност ;
  стречинг масаж

  Аюрведичен   Йога   масаж

  AYURVEDIC YOGA MASSAGE

  Какво е Аюрведа?

  Аюрведа е съставена от две санскритски думи: Аю – означава „живот” и Веда – „знание за”. Да имаш познание за живота – това е Аюрведа. Според древния аюрведически учен Чарка, „аю” се състои от четири съществени части. Комбинацията от ум, тяло, сетива и душа. Основната идея е, че когато има хармония между тяло, ум и заобикалящия ни свят, не може да съществува каквато и да е болест. И така човека става здрав.

  Аюрведа е холистична медицинска система от Индия. Тя е сложна лечителска система, която е възникнала преди хиляди години. Аюрведа е повече от медицина. Това е наука за Живота. Всички сме неразделна част от природата. Така както животните и растенията живеят в хармония с природата и спазват законите й, за да създадат здраве и равновесия у себе си, така и ние сме подчинени на същите закони. Аюрведа е система, която ни помага да поддържаме здравето си като използваме заложените у нас природни принципи, за да възвърнем равновесието с истинското си аз. Можем да обобщим, че аюрведа съществува от началото на времето, защото природните закони винаги са ни управлявали.

  Какво е Йога?

  Класическите техники на йога датират от преди повече от 5000 години. В древността стремежът към по-голяма свобода на личността, здраве и дълголетие, както и по-задълбочено разбиране на себе си, положило началото на тази система за физическо и умствено усъвършенстване, която в последствие се разпространила по целия свят. Буквално йога означава „свързване” или „обединение”, йога довежда тялото и ума до едно хармонично цяло. Йога е система, построена върху три основни колони: физически упражнения, дишане и медитация. Физическите упражнения на йога са създадени така, че да акцентират върху жлезите с вътрешна секреция, като подобряват тяхната функция и цялостното здраве. На тялото се гледа като на основния инструмент, който ни позволява да действаме и да еволюираме във физическия свят, за това трябва да се отнасяме към него с голяма грижа и почит. Дихателните техники са базират на схващането, че дъхът е източникът на живота в тялото.

  Терапия на тялото

  Терапията чрез масаж подобрява множество състояния, най-вече напрежения свързани със стреса, които според експерти съставляват 80-90% от причините за заболяванията. Доказано е полезното действие на масажа при лечение на ракови заболявания /само след позволение от лекуващия лекар/, нарушение в съня, високо кръвно налягане, диабет, болки в кръста, отслабен имунитет, увреждания на гръбначния стълб, аутизъм, следоперативна хирургия, нарушения свързани с възрастта, безплодие, храносмилателни смушения, отказване на цигарите, депресии и много други. Причината за това действие е, че терапията на тялото предлага безлекарствено, безинвазивно и хуманитарно лечение, базирано на естествената способност на тялото да се лекува. Човек има нужда от такъв масаж, за да усети ползите за тялото и душата.

  Ползи от аюрведичния йога масаж:

  • Възстановява и балансира жизнената енергия;
  • Балансира Вата, Пита и Кафа;
  • Подобрява подвижността и гъвкавостта;
  • Подобрява дишането;
  • Подобрява кръвообръщението;
  • Подобрява стойката;
  • Увеличава силата и издръжливостта;
  • Облекчава стреса, безпокойството, напрежението, изтощението;
  • Забавя процесите на стареене;
  • Контролира теглото;
  • Подпомага дълбокия сън;
  • Подобрява общото здраве и благополучие;

  Чрез тялото се докосваме до божественото. Когато позволим на енергията в тялото да тече, ставаме пера от блаженство.

  Аюрведичен подход при лечението на жени

  Аюрведичен подход при лечението на жени

  Аюрведичният масаж за жени е полезен за всяка жена, тъй като гърдите са положителния полюс на енергията при жените.

  Аюрведичният масаж за жени включва обширна работа в областта на гърдите. Масажът върху и около гръдната тъкан подобрява или помага за поддържането на здравето във всички части на женската репродуктивна тъкан, а също така подобрява и хормоналния баланс.

  Тази традиционна техника включва внимателни масажни движения по врата, главата, стимулиране на енергийни точки отпред на гръдния кош и ръцете, масаж за изцеждане на лимфата и внимателно масажиране с масло на гръдната тъкан.

  ПОЛЗИ:

  – значително облекчение в зоните, които повишават чувствителността си във връзка с менструалния цикъл;

  – по-добро усещане за здраве в областта на гърдите, омекотяване на тъканта при белези от импланти;

  – подобрение на формата и тонуса на бюста, по-малък риск от ракови заболявания, чувство на дълбока и интимна грижа;

  – по-малък риск от стрии по време на бременност и кърмене, както и при намаляване/повишаване на теглото;

  – изграждане на позитивна, чувствена и изпълнена с любов връзка с женските качества на тялото ви.

  Галя  Ачева – Аюрведа и Йога  масаж

  Медицински кабинет Здравец и Иван Шивачев предлагат още : курс по тай масаж и курс за здраве