• Наблюдението започва още с влизането на пациента в кабинета, като лечителят търси дисбаланс в позата, движението и лицето на човека. Цветът и структурата на кожата и дори присъствието на линии и петна могат да дадат важни насоки за здравословното състояние. Например възможно е сивият оттенък на кожата да сочи слаба бъбречна функция, а силно зачервения връх на носа – проблеми със сърцето.

    Задаването на въпроси могат да покриват медицинската история, симптомите, психичното състояние и дори външни влияния като начина на хранене и влияние на времето:

    Потенето през деня сочи дефицит на топлата (ян) енергия, а през нощта на студената (ин) енергия. Засегната област на тялото, качеството и количеството на потта дават допълнителни насоки за диагностичния процес;

    Модели на съня: Подобни проблеми са безсънието, сънят на пресекулки, събуждане от неприятни сънищата, прекалено ранно събуждане и прекалено много сън. Това говори за енергийно нарушение в сърцето, жлъчката и черния дроб;

    Вкус: предпочитание към топли напитки сочат „студ“ в организма и обратно. Предпочитанията към определени храни също са индикатор за природата на заболяването. Пациентът може да има характерен вкус в устата например: „горчиво“ при заболяване на жлъчката или „сладко“ при заболяването на панкреаса.