Бихте ли ми обяснили по-подробно какво заболяване е гонартрозата? Вследствие на какво се появява и как се лекува?

М.В. – София

Гонартрозата е хронично дегеративно (разрушаващо) възпаление на колянната става. Хрущялът, който покрива костите се възпалява, дегенерира, става груб и втвърден и в крайна сметка се износва. В по-късните етапи на заболяването могат да се образуват и шипове. Всичко това е свързано с болка при раздвижване, подуване и оток. Сухожилията и мускулите, които поддържат ставата отслабват, причинявайки деформация и намалено движение.

Артрозата е резултат от естествено износване на ставата, като предразполагащи фактори са многократното напрягане, травми, начини на хранене и др.
Съвременната психология смята, че от това заболяване страдат хора, които “трудно подвиват крак” или “не падат на колене” т.е. хора с твърд характер, трудно приспособяващи се с промените в живота.

Лечението на гонартрозата е консервативно (с обезболяващи и противовъзпалителни средства, физио-процедури и масажи в началните стадии) и оперативни в много напредналите стадии. Желателно е пациентите да изключат от храненето си червеното месо, кафето, изкуствените добавки и преработени храни и да се хранят с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и риба.

Много добър ефект се получава и при комплексното съчетание на лазертерапия с акупунктура и масаж, които провеждаме в к-т Здравец.

Пациентите могат да приемат и препарати изграждащи ставния хрущял като глюкозамин, хрущял от акула и др.