Шофьор съм от седем години. Досега не съм имал оплаквания, но напоследък страдам от постоянно главоболие, по-скоро тежест отгоре на главата, стягане като обръч, леки световъртежи, отпадналост при събуждане сутрин, лош сън с кошмари, болки във врата. Болкоуспокояващите лекарства не ми помагат. Посочете ми изход!

Мирослав Иванов, 27 г., София

Това са едни от най-често проявяващите се симптоми на вегетативната дистония, заболяване което неоснователно е подценявано както от лекари, така и от пациенти. Причината за него е постоянното напрежение, излагането непрекъснато на стресови ситуации, особено при такива професии, свързани с голяма отговорност, с множество контакти, с дълги пътувания, с изненади по пътищата.

Защо болкоуспокояващите лекарства или седативните таблетки като: аналгин, аспирин, лексотан, диазепам и т.н нямат очаквания ефект? Защото те не изкореняват причината а само “приспиват” болката, или притъпяват чувствителността. Но ефектът трае няколко часа и пак трябва “да се зареждаш”. Дори са опасни, защото ставаш зависим от тях.

Стресът не се побеждава с лекарства, побеждава се или по-право посреща се със стабилна психика, с уравновесеност, с вътрешна хармония, с променено мислене, с осъзнаване на проблема и готовност да се промени ситуацията волево, целенасочено. Когато човек поради неправилен начин на живот изостря до крайност сетивата си, той е като освирепяло зверче и дори да не го показва, ноктите на зверчето дълбаят душата му. Колко често сме жестоки към нервната си система, изтощавайки я до краен предел. СТОП!

Вслушайте се във вътрешния си глас и вникнете в това, което казват източните мъдреци. Опознайте себе си! Вие сте една енергийна система, всеки орган е свързан с другия и ако се разбалансира равновесието започвате да страдате. Китайците използват един древен метод на диагностициране – по пулса. Там най-ясно отекват дисбалансите, оттам идват и сигналите за нарушаване на цялото. Когато на пулса установя понижение на енергията на слезката или понижаване енергията на бъбрека (което се среща при 90 на сто от българите) с иглотерапия започвам да въздействам върху биологично активните точки. Преди всяка процедура сверявам усещанията на пациента със сигналите на пулса и провеждам иглотерапия по строго определена схема.

Пациентите с вегетативна дистония обикновено имат и сърцебиене, колебание в артериалното налягане, изпотяване на ръцете. След няколко процедури (обикновено курсът на лечение е десет комплексни процедури: иглотерапия и специален източен масаж), те се чувстват по-бодри, изчезват световъртежът, стягането в главата, погледът се прояснява, жизнените им сили укрепват. Организмът вече е готов да посрещне “бурите на живота”. Бих ги посъветвал следното: вдишвайте доброта и издишвайте доброта, когато се обградите с любов ще разтворите агресията, ще я разсеете и от нея ще изгрее слънце, вместо върху главата ви да се сгромолясат тъмни облаци! Източният масаж на Сайонджи действа благотворно върху всички стави, освобождава жизнената ви енергия и задвижда кръвообръщението – това е правилният начин да отстраните страданието!