Менструалният цикъл е подвластен на емоциите. Чрез методите на източната медицина по естествен път може да се регулира редовността, обилността, и да се преодолее предменструалния синдром.
“Не предозирайте емоциите си, не изчерпвайте жизнената си енергия складирана в десния бъбрек“ – гласи една китайска мъдрост.

Менструалните нарушения при жените са свързани с пренапрежение на нервната система, с преживени, но неовладяни стресови ситуации. Непрекъснатите страхове и притеснения водят до нарушаване функциите на вътрешните органи; бъбреци, далак, черен дроб.

Има два вида промени в цикъла:

Първият, когато е нарушена енергията на черния дроб /и това се установява с пулсова диагностика/. Тогава жената е раздразнителна, има вътрешно напрежение, а това предизвиква спазъм на съдовете в таза, най-вече в матката и довежда до закъснение на цикъла. Симптомите са болезнен мензис, преди и по време на цикъла. Мензисът, по-кратък от два до три дни с тъмни съсиреци. Ако жената изживява яд или гняв, може да се стигне до спиране на цикъла /аменорея/, което води до стерилитет на психогенна основа.
Възрастта на жената няма значение, има значение ядосването!

Вторият вид нарушение на цикъла е, когато жената прекалява с тревожността, с притеснението. Тогава страда далакът, който отговаря за функционалното състояние на капилярите и регулира техния тонус. Kогато е подтисната неговата енергия капилярите са „разпуснати“, затова се получава по-силно кръвотечение и удължаване на цикъла до десет дни.

Комплексната терапия, която провеждаме в к-т Здравец, се състои от иглотерапия, божествен масаж на Сайонджи и фитотерапия. Иглотерапията отпушва енергийните канали, за да може енергията Ци да достигне до подтиснатите органи и да подобри тяхното функционално състояние. Поставени в определени биологични точки иглите освобождават спазъма в малкия таз и регулират функциите на яичниците. Масажът на Сайонджи подобрява кръвообращението на репродуктивните органи и нормализира дейността им. Фитопродуктите, които включваме, съдържат оригинални билкови естракти, съвместна разработка с д-р Пашкулев. Kомплексната методика дава прекрасни резултати след курс на лечение от 10-15 процедури.

Дамите, които страдат от пренапрежение на нервната система, имат световъртеж и отпадналост, сърцебиене, главоболие и др. трябва да осъзнаят, че менструалните им разтройства са само симптоми на обща дисхармония на цялостната им вегетатива нервна система, и да променят начина си на живот.